اعتمادسازی و اخلاق حرفه ای
mvision۱۴۰۲/۳/۲۱ ،۱۵:۳۱:۳۴ +۰۰:۰۰انجمن حسابداران حرفهای خبره کانادا (CPA(Canada، انجمن حسابداران رسمی اسکاتلند (ICAS ) و فدراسیون بینالمللی حسابداران (IFAC )در ۲ فوریه ۲۰۲۱ با همکاری یکدیگر میزگردی برگزار کردند که نزدیک به ۱۰۰ سخنران تاثیرگذار از سراسر حرفه حسابداری و از سراسر جهان را گردهم آورد. یک مقاله ازپیش توزیع شده روشــنگرانه، مفاهیم اصلی را فراهم و برای این رویداد زمینهســازی کرده اســت، با تاکید بر موضوعهای مهم زیر:
سازمانها با مشکلات پیچیده روبهرو هستند.
- پیچیدگی یک مشکل جدید نیست، اما از طریق ، درهمریختگی فناوری افزایش وابستگی و افزایش انتظارهای اجتماعی تقویت میشود.
- پیچیده و بغرنج یکی نیستند، و تمایز بین آنها اهمیت دارد تمایز مربوط به نوع است، نه درجه: «پیچیده» به معنای «بغرنجتر» نیست.
فناوری یک شمشیر دو لبه است
- بسیاری از فناوریها، پیچیدگی و چالشهای اخلاقی به وجود میآورند، اما اگر درخواستهای مناسبی را مطرح کنیم، ابزاری نیز برای مدیریت این موقعیتها فراهم میکنند.
جانبداری و اطالعات نادرست یا اشتباه باید مدیریت شوند
- شناسایی و کاهش جانبداری و اطلاعات نادرست یا اشتباه در راستای تصمیمگیری اثربخش الزامی هستند.
- جانبداری در افراد وجود دارد؛ به همین ترتیب سامانهها و الگوریتمهایی که بر این اساس توسعه یافتهاند نیز دارای جانبداری هستند.
تغییر در الگوی شایستگی الزامی است
- طرز فکر حرفهای مناسب برای حفظ مربوط بودن حسابداران حرفهای ضروری است.
- هر چند که شایستگی فنی به وضوح اهمیت دارد، اما مهارتهای حرفهای، ارزشها، اصول اخلاقی و طرز فکرها باید در صحنه اصلی قرار گیرند؛ به ویژه اینکه فناوری وظایف فنی بیشتری را دربر میگیرد.
بروس کارترایت (Cartwright Bruce)، حسابدار رسمی (CA) و رئیس انجمن حســابداران رســمی اسکاتلند و چارلز آنتوان سنت ژان (Jean-St Antoine-Charles)، حسابدار رسمی و عضو سازمان راهبرد امور مالی انگلستان (FCA) و رئیس انجمن حســابداران حرفهای خبره کانادا، با ســخنان مقدماتی خود رویداد را آغاز کردند.
ساختار این رویداد حول نشســتهای انگیزشی کوتاهی بــود که توســط ســخنرانهای سرشــناس ازجملــه گورد بیل (Beal Gord)، عضو انجمن حسابداران حرفهای خبره کانادا، حســابدار رســمی، نایب رئیس بخش تحقیقات، پشتیبانی و ارشاد انجمن حســابداران حرفهای خبره کانادا و جیمز باربور (Barbour James)، حســابدار رسمی و مدیر و رهبر سیاسی انجمن حسابداران رسمی اسکاتلند، برگزار شد.
این نشســتها با گفتگوی گروهی نمایندگان نشستهای جانبی آغاز و نتایج حاصل از آن با همه نمایندگان به اشتراک گذاشته شد.
نشستهای انگیزشی
هدایت اخلاق در عصر پیچیدگی و تغییر دیجیتال برایان فردریش (Friedrich Brian) (عضو هیئت استانداردهای بینالمللی اخلاق حرفهای برای حسابداران) و لورا فردریش (مشاور فنی هیئت استانداردهای بینالمللی اخلاق حرفهای برای حسابداران)، اعضای انجمن حسابداران خبره کانادا و نویسندگان مقاله روشنگرانه، با اشاره به موضوعهای ذکرشده در این مقاله، نکتههای برگزیده آن را ارائه دادند.
آنها پرسشهای مهم پیش آمده را مطرح کردند و نمایندگان را به چالش کشیدند تا به راهکارهای عملی پیشرو برای حرفه بیندیشــند. این بررســی، زمینه کلی برای دیگر نشســتهای انگیزشی و گفتگوهای جانبی را فراهم آورد.
تصمیمگیری و تفکر انتقادی در دنیای داده محور
در این نشست، دکتر پیتر تینگلینگ (Tingling Peter) (دانشیار در رشته سیستمهای مدیریت (MIS در دانشگاه سایمون فریزر (Fraser Simon ) به تفاوت میان مدلهای بسیار سخت و پیچیده پرداخت، مدلهایی از تفکر و تصمیمگیری را شرح داد که به طور معمول وجود دارند، اما بعضی از موارد دچار نقص هستند و به بررسی لزوم استدلال منطقی و تفکر انتقادی پرداخت که به ما در مدیریت چالشهای عصر دیجیتال، کمک میکند. او در این نشســت، نمایندگان را ترغیــب کرد تا فرضیهها و الگوهای فکری خود را زیر سوال ببرند تا به گونهای دیگر فکر کنند تا ضمن پرهیز از اعتماد به نفس بیش از حد، بیاطمینانی در شرایط پیچیده را بهتر مدیریت کنند.
رهبری اخلاقی برفراز حرفهها
جانسیهاونز (Havens .C John) مدیر اجرایی بخش ابتکار جهانی اخلاق برای سامانههای خودکار و هوشمند موسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) ، گفت که همه حرفهها باید از همان ابتدا برای توزیع و طراحی اخلاق در سامانههای خود اقدام کنند؛ نه اینکه، بهدنبال پیامدهای اخلاقی، در این مورد بیندیشند. وی به مشکلاتی که با آشکارشدن نقایص اخلاقی پس از سرمایهگذاری درخورتوجه در سامانه یا در الگوی اولیه، به وجود میآید اشاره کرد. برای اینکه طرح همسو با جنبههای اخلاقی باشد لازم است که ازپیش برمبنای ارزشهای استفاده کننده نهایی مشخص شود که موفقیت واقعی چگونه خواهد بود، و سنجهها به گونهای تعیین شود که نه تنها مزیتها، بلکه آثار زیست محیطی و اجتماعی به طور مناسبی اولویتبندی شوند. این شیوه طراحی با ترسیم مجموعه متنوعتری از دیدگاهها و ضوابط، موجب افزایش نواوری میشود.
آموزش و یادگیری حرفهای در عصر دیجیتال
آن ماری ویتاله (Vitale Marie-Anne ) رئیس شورای بینالمللی آموزش حسابداری فدراسیون بینالمللی حسابداران به نمایندگان یاداوری کرد که آینده همین الان است و انتظار میرود که سرعت تغییر ادامه یا افزایش یابد و انتظار میرود که بسیاری از نقشهای حسابداری سنتی، کاهش یابد.
الزامهای شایســتگی همانند الزامهایی که در استانداردهای بینالمللــی آموزش وجود دارد، بر مهارتهــای مورد نیاز برای انتقــال و کیفیت بخشــیدن به بســیاری از نقشــهای جدید و هیجانانگیــز تمرکز دارند که در حال شــکلگیری هســتن رشد مهارت، فرایندی اجباری و مستمر است؛ زیرا تغییرهای فنــاوری برکارهایی کــه حســابدار حرفهای انجــام میدهد، نحــوه انجام آن، و نحوه یادگیری، تاثیرگذار اســت. آن ماری ویتاله بــه بیان امکانی پرداخت کــه واقعیت مجازی در کمک به حســابداران حرفهای تازهکار و باتجربه در ایجاد مهارتهای توانمندسازی فراهم میسازد.
طرز فکر حسابدار حرفهای آینده
آلیس دیکین (Deakin Alice) مدیر اجرایی یادگیری در انجمن حسابداران رسمی اسکاتلند بر اساس ایدههایی که آن ماری ویتاله به اشتراک گذاشت، نقشهای حسابداران حرفهای در آینده، طرز فکری که برای پیشرفت در این نقشها الزامی است و آنچه که سازمانهای حرفهای حسابداری برای حمایت از حسابداران حرفهای میتوانند در حال و آینده انجام دهند را باز کرد خواســتههای اجتماعــی و فناوریهــای در حــال تحــول، فرصتهای درخورتوجهی را ایجاد میکنند؛ هرچند که مطمئن نیســتیم نقشــهای آینده ما چه خواهد بود، امــا میتوانیم به شــکل دهی آینده کمک کنیم و مهارتهایی را ایجاد کنیم تا در نقشهای جدید به خوبی در خدمت ما باشند. طرز فکر ما باید به گونهای باشد که بدون شک، بیاطمینانی را بپذیــرد تا به طور مداوم در هر مرحله و به هر شــکل ممکن به دنبال یادگیری باشد. در هماهنگی با بیانیه نقش و طرز فکر هیئت استانداردهای بینالمللی اخلاق حرفهای برای حسابداران (IESBA)، وجود شجاعت اخلاقی و حفظ ذهنی پرسشگر که با اطلاعات تولید شــده توسط انسان و ســامانه هدایت میشود، در کسب موفقیت الزامی است.
فناوریهای دگرگونساز – پیامدهای اخلاقی برای سازمانها
جان کر Kerr John (رئیس شرکت تجاری کین و کارتا (Carta&Kin )(بحث خود را با اشاره به اثر کلیتون کریستنسن (Christensen Clayton)، نویسنده کتاب دشواریهای مبتکران ارائه داد. جــان کر در مورد ابعــاد مهم فناوری دگرگونســاز صحبت کرد کــه بر نحوه ایجاد اصول اخلاقی بنیادین در ســازمانهای ما تاثیرگذار اســت؛ مانند ســرعت، مقیاس، دامنه، پیچیدگی و نــواوری و تاثیر مالــی برای بنیانگذاران، ســرمایهگذاران و کارمندان. وی هشــدار داد که روحیه «حرکت ســریع و توقف اوضاع»، میتواند منجر به عواقب ناخواســته وحشتناکی شود و پیشنهاد کرد که حسابداران حرفهای میتوانند با کمک به تهیه چارچوبی برای کاهش سرعت تصمیمها و اطمینان یافتن از این که اصول اخلاقی ســازمان از مواردی نیست که در هنگام حرکت سریع دچار وقفه شــود، بهخوبی به سازمان کمک کنند. او همچنین تاکید کرد که شــجاعت اخلاقی و فرهنگ سازمانی قوی برای سازمان الزامی است تا اطمینان پیدا شود که نگرانیها رفع شده و به یقین به آنها رسیدگی شده است.
گفتگوهای جانبی
در گروههای جانبی، نمایندگان به پرسشهایی رسیدگی کردند درباره این که چگونه این حرفه با توجه به دنیای در حال رشد میتواند پیشرفت و تضمین کند که ما بهعنوان رهبران اخلاقی و مشاوران مورد اعتماد میتوانیم در راستای تداوم استحکام ارزش پیشنهادی حرفه، همچنان مربوط بمانیم. ایدهها گسترده و متنوع بودند، اما چندین موضوع بهدست آمد:
- انتظارهای اجتماعی و فناوریهای نوپدید و دگرگونساز عوامل اصلی بیاطمینانی، پیچیدگی و تغییر در اولویتهای سازمانی هستند.
- نقش حسابدار حرفهای همچنان گسترش مییابد. هنگامی که توانایی خودکارسازی در انجام وظایف فنی بیشتر میشود، حسابداران حرفهای بیشتر در خصوص تفکر راهبردی، مدیریت انتظارهای پیچیده و متناقض، مدیریت بیاطمینانی و بحران و نشاندادن رهبری و نظارت مستحکم، فراخوانده میشوند.
- حرفه برای پاسخگویی به نقشها و چالشهای جدید، باید اطمینان پیدا کند که حسابداران تازهکار و با تجربه دارای مهارتهای فنی مناسب، ازجمله تفکر دادهها و سامانهها هستند، که بخشی از برنامههای حرفهای سنتی ما نبوده است. مهمتر از همه اینکه، حسابداران حرفهای باید بتوانند انتقادی بیندیشند، از جنبه اخلاقی استدلال کنند، کنجکاو باشند و برای مدیریت پیچیدگی و استفاده از فرصتها و خواستههای جدید، بهطور موثر همکاری کنند. همچنین باید میان این مورد با درک عناصر مهمی که حرفه از آن جهتها مورد اعتماد است، یعنی مدیریت ریسک، سنجش دامنه وسیعی از عوامل، و کنترل و تایید دادهها توازن ایجاد کنند.
- سازمانهای حرفهای حسابداری در اطمینان از اینکه استانداردها، برنامههای آموزش حرفهای و منابع اعضا از توازن مناسب بین مهارتهای فنی، توسعه شایستگیهای توانمندساز و تضمین رعایت الزامهای پیرامون شفافیت و پاسخگویی پشتیبانی میکنند، نقش مهمی ایفا میکنند. برای اثربخشی آنها، باید به گونهای به اعضا اطلاعرسانی شود که منجر به پذیرش حقیقت درمیان اعضا در همه نقشها شود.
- حرفه حسابداری باید جسور و آیندهنگر باشد تا در این دورههای به سرعت در حال تحول، پیشرفت کند و بتواند قدرت عصر دیجیتال را به کنترل در آورد، بدون اینکه مسئولیت پایش منافع عمومی را از دست بدهد.
دیدگاهتان را بنویسید